Deze tariefvergelijker geeft de tarieven - op 1 januari - van alle operatoren voor het verzenden van een - veelgebruikt - pakket van 2kg. Voor elke bestemming, zijnde België of ergens anders in Europa, kan je nagaan welke operatoren er diensten aanbieden. Naast de tarieven voor deze bestemming krijg je eveneens talrijke nuttige gegevens zoals bijvoorbeeld de minimale en maximale dimensies en gewichten, de aanwezigheid van een standaard verzekering of zelfs ophaling aan huis.

Met deze tool wil het BIPT de consument beter informeren, de stap naar postale diensten verkleinen en de concurrentie op de markt stimuleren.

Doelstelling

Doelstelling van deze tariefvergelijker is om, net als bij de cartografische website www.postaalpunt.be met alle postale punten van alle operatoren, meer transparantie te brengen voor de kleine gebruiker. Via deze initiatieven kan het BIPT aan de gebruiker tonen welke mogelijkheden er zijn binnen de postale markt en met name binnen het florerend segment van pakket en expresszendingen. Kennis van de gebruiker over postale diensten zal de stap richting het gebruik van deze diensten verkleinen en concurrentie op de markt stimuleren. Immers, het C2X-segment, waarbij de kleine gebruiker zelf artikelen verzendt, is momenteel nog beperkt in omvang maar heeft door de populariteit van onder andere tweedehandskanalen fors groeipotentieel.

Informatie

Deze tariefvergelijker, een draaitabel die u op deze pagina kan downloaden, van het BIPT is gebaseerd op de tariefinfo van de website van de Europese Commissie aangaande de Cross Border-verordening (Regulation (EU) 2018/644 of the European Parliament and of the Council of 18 April 2018 on cross-border parcel delivery services). Voor de Belgische kleine gebruiker van postale diensten is deze pagina van de Europese Commissie, welke in 2019 werd gelanceerd, echter nog te onbekend. Bovendien zou het, voor een goede vergelijking, aangewezen zijn dat nog meer informatie over de diensten van de diverse operatoren aanwezig zou zijn. Het BIPT heeft met deze tariefvergelijker hieraan tegemoet willen komen. In overleg met de betrokken operatoren werd zodoende een set van bijkomende gegevens (metadata) aangaande de diensten bepaald en werd er tevens geopteerd om te focussen op het 2kg pakket, een courante keuze binnen de e-commerce omgeving of deze van tweedehands items. Naast dit type pakket dat met name reeds levering aan huis bevat, zijn er ook goedkopere opties mogelijk. Middels kolom ‘O’ en ‘P’ wordt dan ook het tarief voor een dergelijk 2kg pakket weergegeven dat wordt geleverd in een ‘parcel shop’ of ‘PUDO-punt’ (inclusief pakketautomaat). Enkele operatoren bieden immers een dergelijk gereduceerd tarief aan voor welbepaalde bestemmingen. Tot slot, voor de meest uitgebreide én recente info wordt in kolom ‘Q’ verwezen naar de website van de operator in kwestie.

Beschikbare gegevens

De tariefvergelijker geeft de prijzen - op 1 januari - weer van alle operatoren die binnen de Cross Border-verordening vallen en dus niet alleen in België maar ook daarbuiten actief zijn. De focus ligt op het courant pakket van 2kg. Voor elke bestemming, zijnde België of een andere EU-lidstaat, kan er nagegaan worden welke operatoren er diensten aanbieden. Vervolgens zullen alle tarieven voor deze bestemming opgelijst worden evenals nuttige beschrijvende gegevens. Deze aanvullende gegevens zullen minimale en maximale dimensies en gewichten behandelen evenals bijvoorbeeld de aanwezigheid van een standaard verzekering of zelfs standaard ophaling aan huis. Zoals hierboven reeds werd vermeld, worden eventuele goedkopere alternatieven, zijnde een dergelijk 2kg pakket dat wordt geleverd in een parcel shop/PUDO-punt, weergegeven middels kolom ‘O’ en ‘P’ van de draaitabel.

Naar boven